top of page
  • Foto van schrijverWillem Fischer

Aardwarmte serieuze kandidaat in de energietransitie


Terwijl alle eminances uit ‘Duurzaamheidsland’ naar Springtij zijn, gaat het uitvoerend werk gewoon door. Op de dag van de opening van het jaarlijkse event op Terschelling, bezocht ik in Pijnacker de rig (boortoren) die een aardwarmtebron aan het realiseren is bij Ammerlaan, van de gebroeders Leon en Menno Ammerlaan; een begrip in het Oostland; een enorme koploper in duurzaamheid en innovatie; een tuinder en ondernemer.

De aardbron die daar gerealiseerd wordt, is al zijn tweede en voorziet in de warmte behoefte van Ammerlaan zelf, 16 andere tuinders, een zwembad, een school, een sportschool, en 536 woningen.

Zie daar de energietransitie in de realisatiefase: decentrale lokale opwek vanuit een lokaal initiatief. Mooier kun je het niet krijgen!


De reden waarom ik Bob Harskamp van Well Engineering Partners (WEP) had gevraagd of ik een keer zou mogen komen kijken, is omdat ik een enorme fascinatie heb met het product aardwarmte en ik het helaas als een ondergeschoven kindje zie in de energietransitie. Als wij op een duurzame manier willen voorzien in onze energiebehoefte dan zullen wij juist allerlei verschillende productcombinaties moeten gaan realiseren.


Wat is nu belangrijk om te weten over aardwarmte als je dit product wilt meenemen in de opties in jouw omgeving? Wat is er allemaal nodig?


Allereerst moet de grond geschikt zijn, hier is een geologisch onderzoek voor nodig. Als dat het geval is dan is er tijdelijk ruimte nodig, namelijk minimaal 4000m2, om de rig te plaatsen, en de buizen door te spoelen voor de ingebruikname. Permanent is er daarnaast ruimte nodig ter grootte van een kleine loods voor de warmte wisselaars. Voor een succesvolle business case is een afzetmarkt nodig. Het heeft geen zin om een put te realiseren zonder dat de energie afgenomen wordt. Er zullen vergunningen geregeld moeten worden en natuurlijk de nodige investering moeten het financieel mogelijk maken. Dit is overigens niet anders dan bij andere duurzame proposities.


Het grote voordeel is dat als iedereen meewerkt er binnen een jaar een energiebron is gerealiseerd die nagenoeg CO2 neutraal is én die 30 jaar mee gaat. Met andere woorden als je nu voor een vervangingsvraagstuk staat, is het uitzoeken van de optie aardwarmte zeker de moeite waard.


De aardwarmtebron in Pijnacker moet overigens niet verward worden met de diepe aardwarmte onderzoeken die het Rijk laat uitvoeren op meer dan 4 kilometer in de aardkost. De putten die nu gerealiseerd worden zijn rond de 2300 meter diep en hier is al veel ervaring mee.


En voor de twijfelaars die het opnemen voor moeder aarde: Milieu defensie steunt de veilige winning van geothermie. Aardwarmte is een gesloten systeem waarbij warmwater van zo’n 80 graden naar de bovengrond gehaald wordt. Boven de grond zorgt de warmte voor de opwarming van het water in een ander gesloten systeem, voordat het weer terug de grond in gaat.

In het geval van de Ammerlaan locatie is het water wat weer terug de aarde ingaat  zo’n 35 graden. De locatie waar het water terug in de grond gaat, ligt op voldoende afstand van de plaats waar het opgepompt wordt waardoor het temperatuurverschil in het reservoir onder de grond makkelijk hersteld wordt door de warmte van de aarde. Het water verlaat het systeem niet en de nodige filters zorgen er voor dat er ook geen vervuiling mee terug gaat.

 

Het is bovendien een product wat doorgaans gerealiseerd wordt samen met andere decentrale energiebonnen, zoals wind- en zonne-energie  om het spel van vraag en aanbod goed te managen, en de vraag naar fossiele brandstoffen te beperken.

Aardwarmte is daarmee een prachtig duurzaam product wat de moeite waard is in te zetten in de energietransitie. Ten slotte is het zien van ‘werk in uitvoering’ op zo’n locatie als die van Ammerlaan met een rig dat gaten in de aardkorst boort gewoon super gaaf om te zien. Dank voor de rondleiding mannen.



11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page